Welke verfmerken zijn ecologisch?
Eigenheym natuurlijk wonen verkoopt een aantal ecologische verven. Dit betekent niet dat het verf op waterbasis is maar verf die uit natuurlijke ingrediënten bestaan (zoals bijv. lijnolie) die onschadelijk zijn voor mens, dier en milieu. Eigenheym verkoopt o.a. verf van Auro, Uula, Emente, Tierrafino, Aquamaryn, Claytec en Stuc & Staff. Het assortiment is zeer divers en bestaat o.a. uit muurverf, lakverf, leemverf, kalkverf en krijtverf. Diverse producenten bieden daarnaast ook olie, was, stuc en andere producten aan die op natuurlijke basis zijn en waarmee u uw huis en meubels op een gezonde en duurzame wijze kunt bouwen, verbouwen, opknappen en onderhouden. Wij leveren het complete assortiment van bovenstaande merken.

Natuurverf/ ecologische verf? Is dat iets anders dan watergedragen verf?
Watergedragen verf is in ieder geval verantwoorder dan solventgedragen verf. Deze verf wordt tegenwoordig steeds minder beschikbaar en verkocht. Professionele schilders mogen deze verven ook niet meer gebruiken. Particulieren echter wel en de verf is nog steeds in bouwmarkten en verfzaken te koop.

In de bouwmarkten en vele verfzaken worden tegenwoordig steeds meer watergedragen verven aangeboden. De groene en duurzame ‘eco’ labels springen steeds meer in het oog en worden te pas en onpas op diverse merken verf vermeld. Dit is echter erg misleidend. Er zitten namelijk diverse stoffen in de watergedragen verven zoals meer schimmelwerende middelen en zogenaamde emulgatoren. Deze tasten de kwaliteit van het grondwater ernstig aan. Voor waterorganismen en de mens, zijn ze erg schadelijk.
De zogenaamde latex-, acryl- en vinylverven bestaan voor het grootste deel uit minuscule kunststofdeeltjes. Deze worden door geen enkel waterzuiveringsstation tegengehouden en belanden in zee. Spoel daarom nooit borstels af onder de kraan of giet geen afvalwater in de riolering. Veeg de borstels zoveel mogelijk af (aan een krant bijv.), spoel ze in water, laat dat water opdrogen en geef de gedroogde resten af bij de milieustraat
.
De belangrijkste bestanddelen van de watergedragen verven komen uit de petrochemische industrie.
Watergedragen synthetische verven bevatten minder vluchtige organische stoffen (VOS gehalte) dan verven op basis van solventen. De meeste watergedragen verven bevatten echter nog steeds 5 tot 20% vluchtige organische stoffen.
Door het verdampen van deze vluchtig organische stoffen komen ook andere stoffen in de lucht, zoals bewaar- en schimmelwerende stoffen die aan de verf zijn toegevoegd. Die kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid, doordat ze bijv. de luchtwegen irriteren.
Watergedragen verven bevatten daarnaast een extra hoeveelheid bewaarmiddelen. 

Waterlakken kunnen de glycolethers butyglycol en butyldiglycol bevatten. Beide oplosmiddelen zijn toegelaten als vervangstoffen voor ethylglycol en methylglycol, die teeltbalbeschadigingen en misvormingen bij mensen kunnen veroorzaken.
Butylglycol kan echter ook kanker veroorzaken en misvormingen bij foetussen. Het wordt langs huid en luchtwegen opgenomen, en is al in geringe concentraties giftig. Een reactie van butyldiglycol met de lucht kan agressieve stoffen, zogenaamde `vrije radicalen`, vormen.

De echte natuurverven op waterbasis daarentegen bevatten geen vluchtige organische stoffen. Er worden zoveel mogelijk natuurlijke grondstoffen gebruikt, met een minimale belasting voor mens en milieu. Als bewaarmiddel worden ingrediënten gebruikt die ook in de voedingssector zijn toegelaten. Natuurverven in poedervorm hebben door de afwezigheid van water zelfs geen bewaarmiddelen of schimmelwerende middelen nodig.

De verven die Eigenheym verkoopt zijn bijna allemaal natuurverven. Merken als Auro en Uula zijn 100% natuurlijk en niet schadelijk voor mens en milieu. Restmaterialen kun u met een gerust hart in uw tuin deponeren. Ditzelfde geldt voor leem- en kalkverven. Een merk als Aquamarijn werkt voor 90% natuurlijk maar is al vele malen beter dan een vergelijkbaar merk op waterbasis.


Natuurvriendelijke verf is toch veel duurder dan gewone verf?

Dit is niet waar. Wie het gebruik per m2 afzet tegen de lange levensduur, komt tot de conclusie dat natuurlijke verf zeker niet duurder is dan andere verf van professionele kwaliteit.


Hoe staat het met de kwaliteit van natuurlijke verf?
De kwaliteit van natuurlijke verf is minstens zo goed als die van andere verfsoorten. Het speciale productieproces op basis van lijnolie zorgt ervoor dat de verf enigszins elastisch is en een ademende beschermlaag op het hout vormt. Eenmaal aangebracht volgt de verf de werking van het hout. Er kan vocht in doordringen, maar dat vocht wordt ook weer afgegeven aan de buitenlucht. Er kan dus nooit vocht in het hout achterblijven dat het hout van binnenuit aantast. De kleuren vervagen uiteindelijk op een natuurlijke manier, zonder dat dat de beschermende werking aantast. Zie ook onderstaand filmpje dat werd uitgezonden door 'Kassa Groen'. Zij vergeleken 4 verschillende verven op kwaliteit.


Wat is Lijnolieverf?
Lijnolieverf is een product waarbij het bindmiddel is vervaardigd vanuit drogende lijnolie. De olie wordt gewonnen uit vlaszaad, een onuitputtelijke natuurlijke bron. Lijnolie is de best drogende natuurlijke olie. Lijnolieverf werd tot de jaren 60 op grote schaal gebruikt. Door de ontwikkeling van plastic vanuit de chemische industrie is een sneller drogende alkydharsverf ontwikkeld.


Hoe is de hechting van lijnolieverf op bestaande traditionele verflagen?
De lijnolieverf hecht zeer goed op bestaande traditionele verflagen. Veel beter dan de huidige producten volgens de VOS-wetgeving van 2010. De hechting komt wel wat later op gang. Lijnolie verf droogt door opname van zuurstof (oxidatieve droging). Dit drogingproces verloopt langzamer en is een continu proces. Dit komt de elasticiteit en levensduur ten goede.


Hoe is de verwerking van lijnolieverf?
Schilderen met lijnolieverf vraagt enige gewenning en oefening.
Strijk lijnolieverf niet te dik en verdeel het product goed. Het beste resultaat met een oplosmiddelhoudende lijnolieverf wordt behaald met een natte laagdikte van maximaal 80 µm.
Bij waterverdunbare lijnolieverven is het aan te bevelen een laagdikte aan te brengen van minimaal 100 µm. Lijnolieverf heeft een groot uitstrijkrendement. Gebruik tevens de juiste kwasten. Lees de gebruiksaanwijzing op de verpakking en de datasheets bij de produkten op deze website goed door (te vinden bij produkten onder het tabblad 'Download').


Hoeveel verflagen heeft kaal hout nodig?
Breng op kaal hout altijd minstens drie verflagen aan. Daarnaast adviseren wij om de liggende delen van kozijnen en ramen te voorzien van een extra grondlaag.


Welke type kwasten of rollers gebruik ik het beste om te schilderen met lijnolieverf?
Lijnolieverven worden het best met de kwast aangebracht. Verf aanbrengen met een roller geeft een roleffect (sinaasappeleffect). Indien men toch wil rollen raden wij een Anza Vilt roller aan. Vóór aanvang van het schilderen dient de roller eerst te worden omwikkeld met schilderstape. Hiermee worden losse pluisjes verwijderd.
Voor het kwasten adviseren wij een stuggere kwast van varkenshaar. In het ideale geval een kwast waarmee eerst grondverf is aangebracht.


Hoe bewaar je kwasten?
De kwasten worden het beste bewaard in een kwastinette met ruwe lijnolie. Deze bevat houders om kwasten op te hangen tot aan de bus van de haren. Hierdoor blijven de haren recht. Door de ruwe lijnolie blijven kwasten mooi en lang houdbaar.


Wat te doen met de gebruikte doeken waar lijnolie of lijnolieverf aan zit?
De lappen of papier met lijnzaadolie/lijnolieverf niet inelkaar duwen of op een hoop leggen. Er kan anders namelijk een exotherme chemische reactie optreden, met warmteontwikkeling tot gevolg. Dit heet ‘broei‘ en kan leiden tot brand. We adviseren daarom om lappen of papier ongevouwen en vlak op te hangen tot deze droog zijn.


Heeft u andere vragen? Neem dan contact met ons op.

'Kassa Groen' vergeleek 4 verschillende verven op kwaliteit. Een daarvan was een natuurverf en deze kwam als beste uit de test.

Product added to wishlist
Product added to compare.

Deze site maakt gebruik van cookies. Geen zorgen, we doen er niets raars mee en gaan u niet ongevraagd lastig vallen.