leemstuc

Leem wordt vaak geassocieerd met traditionele landelijke woonhuizen. Maar ook in moderne huizen en stadswoningen wordt in toenemende mate leembepleistering toegepast. Tegenwoordig is leemstuc in vele kleuren -waaronder helder wit- beschikbaar. Daarmee wordt tegemoet gekomen aan vele soorten interieur, van modern strak tot gemoedelijk rustiek.


Een wand die met leem bepleisterd is, heeft een subtiele, natuurlijke uitstraling. Door toevoeging van toeslagstoffen als stro, hennep en parelmoer zijn interessante effecten te bereiken. Daarnaast bezit leem een aantal unieke eigenschappen die door geen ander materiaal gëevenaard worden. Leemstuc is damp-open en zorgt daarvoor voor een goed en aangenaam binnenklimaat. Ook mensen die last hebben van hoofdpijn, misselijkheid, oogirritatie of huiduitslag kunnen met het aanbrengen van leem in hun woning geholpen worden. Deze klachten komen vaak voort door blootsteling aan irriterende chemische stoffen die zijn verwerkt in bouwmaterialen. Leem is een volledig natuurprodukt zonder toeslagstoffen en kan u helpen deze klachten te verhelpen. Bovendien bindt leem stof en geuren die afkomstig zijn van andere bronnen en neutraliseert deze.

Leem kan op vrijwel alle ondergronden aangebracht worden: baksteen, gipsplaten, heraklith, kalkzandsteen, snelbouwsteen, gips, strobalen, houtvezelisolatieplaat etc. In sommige gevallen is het noodzakelijk om een primer aan te brengen alvorens de ondergrond bepleisterd kan worden.

LEEMSTUC

Met leemstuc bedoelen we basisleem. Basisleem is bruin of rood van kleur. Het bestaat uit klei, silt en zand. Nadat het gedolven is wordt er meestal enkel nog zand toegevoegd om een voor stucwerken optimaal mengsel te verkrijgen. Vaak wordt er ook nog strohaksel bij gedaan om de kans op krimpscheuren te verminderen. Basisleem wordt opgebracht in een dikte van 1-2 cm en waar nodig van een wapeningsnet voorzien. Het aanbrengen gebeurt in twee lagen machinaal of met de hand. Hierna wordt het meestal nog gesponst.

Wandverwarming
Leemstuc is de ideale afwerking voor wandverwarming omdat het als geen ander materiaal in staat is om warmte gedurende lange tijd op te slaan. De dikte van de stuclaag bij wandverwarming bedraagt 2 tot 5 cm.

LEEMFINISH

Met leemfinish bedoelen we een gekleurde afwerkpleister op basis van (gekleurde) klei waaraan zand is toegevoegd. Het wordt in een dunne laag aangebracht en is beschikbaar in tal van kleuren. Het  is de ideale afwerking wanneer u de bruine kleur van de basisleem niet mooi vindt.

Leemfinish is niet geschikt om oneffen muren glad te zetten, daarvoor is het te fijn.
Leemfinish is een uitermate verfijnde afwerkpleister waarop je niet uitgekeken raakt. De glinsteringen van het zand, de verschillende kleuren zandkorrels en de subtiele textuur zorgen voor een levendig oppervlak dat onder invloed van lichtinval constant veranderd.

LEEMSTUC ZELF AANBRENGEN

Als u geen perfectie nastreeft is het na enige instructie goed mogelijk om leem zelf aan te brengen. Daarom bieden wij de mogelijkheid om u te helpen met opstarten. Op basis van uurtarief komen we een dagje meehelpen en demonstreren we de verschillende bewerkingen. U leert waarop te letten en wat het juiste moment is om over te gaan op een volgende bewerking. Hierna kunt u zelf verder aan de slag. Materialen kunt u in deze webshop aankopen.
Ook organiseren wij regelmatig workshops.

De voordelen van leem op een rij

 • Leem werkt vochtregulerend en is dampdoorlatend
 • Leem heeft een warmteaccumulerend vermogen. Het is in staat warmte op te nemen, lang vast te houden en weer af te geven. Daardoor leent leem zich uitstekend voor de installatie van wandverwarming
 • Leem heeft goede akoestische eigenschappen. Leemproducten dragen bij tot de demping van geluiden van buitenaf
 • Leem is brandwerend
 • Studies hebben uitgewezen dat leem een remmende werking heeft op elektromagnetische velden
 • Leempleisters zijn 100 % natuurlijke producten, vrij van schadelijke stoffen en geschikt voor allergische personen
 • Weinig belastend voor de natuur: 100 % hernieuwbaar en vergt weinig energie in elke fase van de levenscyclus
 • In vele kleuren beschikbaar door toevoeging van pigmenten
 • Als basispleister (1-2 cm) of als finish-laag (3-4 mm)
 • Door zijn plasticiteit is leem uitermate geschikt om beeldend mee te werken
 • Naderhand ontstane beschadigingen zijn makkelijk te retoucheren
Product added to wishlist
Product added to compare.

Deze site maakt gebruik van cookies. Geen zorgen, we doen er niets raars mee en gaan u niet ongevraagd lastig vallen.